Leer hoe u de smaak van wijn kunt waarderen

Leer hoe u wijn kunt proeven door deze vier eenvoudige stappen te volgen. Door de volgende technieken voor wijnproeven te oefenen, kunnen sommeliers hun smaakpapillen verfijnen en hun vermogen om wijnen uit het hoofd terug te halen, versterken. Ondanks het feit dat deze methode door professionals wordt gebruikt, is het eigenlijk vrij eenvoudig te leren en kan het door iedereen worden gebruikt om hun begrip van wijn te vergroten.

Het enige wat u nodig hebt is een glas wijn en uw hersenen om wijn te kunnen proeven. Er zijn vier stappen in het wijnproeverijproces:

Leer hoe u de smaak van wijn kunt waarderen

Onderzoek de wijn:

Een visueel onderzoek van de wijn onder neutraal licht.
De reukzin stelt u in staat om aroma’s te identificeren door middel van orthonasale reukzin (bijv. ademen door uw neus). Er moet een smaaktest worden uitgevoerd om zowel de smaakstructuur (zuur, bitter, zoet) als de smaken die worden geproduceerd door retronasale reuk (bijv. ademen met de achterkant van uw neus) te evalueren. Denken/concluderen: identificeer en creëer een uitgebreid profiel van een wijn die in uw langetermijngeheugen kan worden opgeslagen.

Bekijk de wijn

Onderzoek de kleur, opaciteit en viscositeit van de vloeistof (wijnpoten). Dit is een snel proces dat niet meer dan 5 seconden van uw tijd in beslag neemt. Veel informatie over een wijn is verborgen in zijn uiterlijk, maar tenzij u blind proeft, zullen de meeste antwoorden op de vragen die door die hints worden opgeroepen, te vinden zijn op het etiket van de fles (dwz het jaartal, het alcoholpercentage en de druif verscheidenheid).

Ruik de wijn

Wanneer u voor het eerst wijn begint te ruiken, denk er dan over na in grote tot kleine stappen. Is er iets eetbaars? Overweeg in eerste instantie brede categorieën, zoals citrus, boomgaard of tropisch fruit in wit, of, onder andere, bij het proeven van rood, rood fruit, blauw fruit of zwart fruit. Te specifiek proberen te zijn of zoeken naar een enkele noot kan tot frustratie leiden. Over het algemeen kan de neus van een wijn worden onderverdeeld in drie basiscategorieën:

De primaire aroma’s zijn afgeleid van druiven en bevatten tonen van fruit, kruiden en bloemen.
Secundaire aroma’s worden geproduceerd als resultaat van wijnbereidingstechnieken. De meest voorkomende geuren zijn afkomstig van gist en worden het gemakkelijkst gedetecteerd in witte wijnen: kaasschil, notenschil (amandel, pinda) of oud bier behoren tot de gemakkelijkst te herkennen aroma’s.
Tertiaire aroma’s ontwikkelen zich als gevolg van de leeftijd, die normaal in een fles of af en toe in eikenhout wordt gedaan. De meeste van deze geuren zijn hartig van aard, waaronder geroosterde noten, bakkruiden, vanille, herfstbladeren, oude tabak, gerijpt leer, cederhout en zelfs kokosnoot.

Proef de wijn

Smaak is de methode waarmee we de wijn met onze tong onderzoeken. Als u de wijn binnenkrijgt, kunnen de geuren echter veranderen omdat u ze retro-nasaal ontvangt (na het doorslikken van de wijn).

Onze tong kan onderscheid maken tussen zoute, zure, zoete en bittere smaken. Als gevolg van de natuurlijk voorkomende zuurgraad in druiven, zullen alle wijnen wat zuur zijn. Dit verandert afhankelijk van de omgeving en het druivenras. Sommige druivensoorten (bijv. Pinot Grigio) staan ​​bekend om hun bitterheid, die zich presenteert als een milde, aangename tonic-achtige smaak. Sommige witte tafelwijnen hebben een kleine hoeveelheid van hun druivensuikers behouden, wat resulteert in een natuurlijke zoetheid van de druivensuikers. Zoetheid daarentegen wordt nooit geroken omdat het alleen door de tong wordt gedetecteerd. Ten slotte, hoewel maar heel weinig wijnen een zoute smaak hebben, zijn er een paar zoute rode en witte wijnen die in beperkte hoeveelheden te vinden zijn. Het is mogelijk om de wijn met de tong te “aanraken” en de textuur te voelen.

Textuur in wijn wordt beïnvloed door een aantal factoren, maar een toename in textuur wordt bijna altijd geassocieerd met een hoger alcoholgehalte en rijper fruit. Ethanol draagt ​​bij aan de textuur van wijn omdat het als “rijker” wordt ervaren dan water. Onze tong kan ook tannines detecteren, het droge, schuurpapierachtige gevoel dat we krijgen bij het drinken van rode wijn of bij het gebruik van een tongspatel.

De smaak van een wijn is ook op tijd gebaseerd; er is een begin, midden (middensmaak) en een einde aan de smaakbeleving (afdronk). Bedenk even hoe lang het duurt voordat de wijn niet meer aanwezig is.

Denk na over de wijn

Waren er smaken die uit balans waren (voorbeelden: te hoge zuurgraad; te hoog alcoholgehalte; te veel looizuur)? Hoe smaakte de wijn bij u? Vind u deze wijn uitzonderlijk of onopvallend? Waren er kenmerken die u opvielen en die u een goed gevoel over uzelf gaven?

Bron: La Vinoteca